Lasinpuhallus

Lasinpuhallusta

posted in: Luovana, Uncategorized | 0

Vihjailin jo viikko(ja) sitten, että vuorossa on vähän erilaiseen taiteenlajiin tutustumista, joten jihuu, odotus on päättynyt: kyseessä siis otsikon mukaisesti lasinpuhallus. Lasinpuhallus on kirjaimellisesti keksitty jo ennen ajanlaskun alkua. Nykyisin lasinpuhallusta käytetään pääsääntöisesti taidelasien valmistuksessa. Riihimäen vanhasta lasitehtaasta löytyy Lasistudio Mafka&Alakoski (www.mafka-alakoski.fi), jossa pääsin kokeilemaan varmasti vaikeinta taiteenmuotoa, jota olen koskaan testannut. Lasinpuhallus näyttää helpolta, mutta kun saat puhallusputken ja sulan lasimassan sen päässä käteen ja yrität tasaisesti saada lasia oikeaan muotoilulämpötilaan niin huh alkaa hikoiluttaa- jos ei lasipajan lämpötila jo ennestään hikoiluttanut.

img-20160922-wa0013

Lasinpuhallus aloitetaaan keräämällä pyörivin liikkein sopiva lasimassa sulatusuunista puhallusputken päähän. Lasiseos sulatetaan uunissa n. 1400-1500 asteessa ja työstölämpötila on n. 1000 astetta. Esineen valmistus alkaa siitä, että kerätyn lasiklöntin sisälle puhalletaan vähän ilmaa, jolloin lasin sisään muodostuu ontelo. Yksinkertaisuudessaan tästä pikkuhiljaa aletaan muokkaamaan esinettä vuoroperään lämmittäen lasia lämmitysuunissa, muotoilemalla esinettä erilaisten apuvälineiden avulla ja puhaltamalla hiljalleen esinettä suuremmaksi. Helppoa – yeah right.

Alkuperäinen lasimassa ei yleensä riitä vaan lasia otetaan sulatusuunista lisää sopivassa työvaiheessa. Puhallusputkea pyöritetään jatkuvasti, jotta lasi pysyisi tasaisena ja symmetrisenä. Lämmitysuunin vieressä on kohtuullisen kuuma ja lasin pyörittäminen tasaisesti, kun se on jo melkein valuvaa, on todella haastavaa. Tämä ei todellakaan ole mitään DIY-taidetta – lasistudion taiteilijat hoitivat vaikeimmat (ja vaarallisimmat) osuudet ja itse pääsin avustamaan niin paljon kuin uskalsin.

Muutamia lasinpuhallusillan aikana oppimia juttuja lasitaiteen massiivisen arvostuksen lisäksi oli:

  • Tärkein asia on pyörittää jatkuvasti ja tasaisesti puhallusputkea. Siis jatkuvasti ja tasaisesti, ei paniikinomaisesti epätasaisesti.
  • Lasiesineissä olevat väriaineet reagoivat eritavoin kuumuudessa eli jos lasiesineessä on kahta tai useampaa eri väriä on valmistus aina hankalampaa ja esineestä on vaikeampaa saada tasaista.
  • Epäsymmetriset kuplat saadaan lasiin ripottelemalle esineen pintaan soodaa. Symmetriset kuplakuviot sekä esimerkiksi spiraalikierteet saadaan puhaltamalla aluksi lasimassa kylmän metallisen muotin sisään.
  • Lasiesineitä muotoillaan puisten ja paperisten (!) työvälineiden avulla. Esineen pintaa siloitetaan muotoiluvaiheessa jatkuvasti märällä sanomalehdellä.
  • Jos kokeilet lasinpuhallusta kannattaa miettiä mitä puet päällä. Lämpötila lasistudiossa on kohtuullisen korkea, uunin lähettyvillä hiki virtaa. Tekokuituiset vaatteet kannattaa jättää kotiin ja pitkät hiukset on syytä laittaa ponnarille.

 

Ja tässä todistusaineistoa. Suosittelen lämpimästi (heko heko ).

Lasinpuhallus

Sulatusuunista otettu lasimassa pyöritellään väriaineessa

Lämmitys

Lasin lämmitystä ja väriaineen sulatusta puhallusputkea pyöritellen

Lasinpuhallus

Ja sitten puhallus

lammitysuuni           lasin-muotoilua

ja lämmitys ja muotoilu…

…ja puhallus ja lämmitys jne. Lisää lasimassaa uunista ja taas lämmitys ja puhallus.

tyovalineita     lasin-muotoilua

Osa työvälineistä näyttää keskiaikaisilta kidutusvälineiltä. Tärkein muotoiluväline kuitenkin oli veteen kastettu sanomalehti.

Puhallus

Ja loppuun vielä kunnon puhallus lopullisen muodon saamiseksi.

Lopputulos jäähdytyksen jälkeen näyttää tältä

Lasimaljakko

ja kuten näkyy, ensimmäisellä yrityksellä kaikki muodot eivät osuneet ihan kohdalleen. Ensikerralla saan linjat suoriksi!

Maljakko

Pusuja

Jenni

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Leave a Reply