Betoniaskarteluun löytyy valtava määrä ideoita Pinterestistä ja Instagramista. Ideoita kannattaa hakea hakusanoilla DIY ja Concrete. Mielikuvitusta vaan kehiin värien ja muotojen suhteen. Piakkoin saatte ohjeet myös mm. betonikorujen ja kynttilänjalkojen tekoon. Tässä nyt kuitenkin alkuun ohjeet ruukkujen tekoon.

Alkuperäinen ohje löytyy Pirkan sivuilta täältä. Pirkan sivuilta löytyvä ohjeistus on hyvä, mutta melko simppeli, joten muutamista lisäohjeistuksista ei ole varmastikaan haittaa

Betoniruukku

Tarvitset:

 • muotteja: jogurtti- ja viilipurkkeja, mehu- ja maitotölkkejä, muovipulloja…
 • laastia 1-2 5kg säkkiä
 • sekoitusastia ja lapio
 • ruokaöljyä ja talouspaperia
 • maalarinteippiä tai kiviä
 • sakset
 • tarvittaessa spraymaalia

 

 1. Suunnittele projekti ja kerää tarvittava materiaali

Käytin ruukkuihin 1 kg jogurttipurkkeja, joiden sisälle pieniä viili/raejuustopurkkeja sekä 1 litran limupulloja. Neliskulmaiseen ruukkuun käytin 1,5 litran mehupurkkia ja sisälle 1 litran maitotölkkiä.

Vedellä täytetyt limupullot oli paljon helpompi saada pysymään isomman muotin sisällä kuin kevyet viili/raejuustopurkit. Pulloilla tehdyidtä ruukuista tuli myös syvempiä, joten kannattaa miettiä mihin käyttöön ruukut lopulta tulevat.

Laastia saa ostettu rautakaupasta. Rautakaupan myyjä osaa varmasti auttaa minkälainen laasti on hyvää, itse käytin Vetonit juotoslaastia. Kaiken kaikkiaan projektiin meni 2 x 5 kg säkkiä laastia ja lopputuloksena oli 4 pyöreää ruukkua, 1 nelikulmainen ruukku, iso ja pieni kynttilänjalka sekä 6 riipusta.

 1. Valitse sopiva paikka

HUOM. rapatessa roiskuu. Homma on hyvä hoitaa ulkona, mutta… tarkista säätiedotus! Itse sain muutaman pisaran naamalleni, mutta onneksi en joutunut kesken kaiken siirtämään projektia sisätiloihin.

Betoniruukku

 1. Valmistele muotit

Jos käytät mehu- tai maitotölkkejä, leikkaa tölkit auki.Öljyä isojen muottien sisäpinnat ja sisälle tulevien muottien ulkopinnat ruokaöljyllä. Tätä vaihetta ei kannata ohittaa, sillä öljyäminen todella auttaa muottien irrottamisessa.

 1. Sekoita laasti

Laastin sekoitukseen on hyvä olla oikeat työkalut. Laastipaketin kyljessä suositellaan sekoittamaan laasti porakoneeseen kiinnitettävän vispilän kanssa ja tämä varmasti on paras tapa, jos ko. varustus on saatavilla. Itse hoidin sekoituksen käsipelillä, mutta tuhosin samalla vanhempieni pienen metallisen puutarhalapion.. Käsipelilläkin siis homma onnistuu, kunhan on tarpeeksi järeä sekoitin.

Sekoita laasti paketin ohjeen mukaan. Vettä voi lisätä pienen tilkan, jos sekoittaminen on mahdotonta, mutta älä tee liian löysää seosta.

 

 1. Vala ruukut

Kaada/lapioi laasti muottiin (n.2/3) ja paina sisämuotti paikoilleen. Teippaa sisämuotti paikoilleen tai lisää kiviä sisämuottiin. Katso kuitenkin ettei teippi painaudu ruukun pintaan. Ruukun pintaa pystyy hiomaan valmiina, mutta isoja painaumajälkiä on vaikeaa tasata.

 

 1. Viimeistely

Siirrä valmiit valokset katoksen alle kuivumaan. Tarkista kuivumisaika laastipakkauksesta. Kun ruukut ovat kuivuneet, poista ne muoteista ja hio ruukkujen reunat ja päällinen tarvittaessa.

Omat ruukkuni maalasin betoniin soveltuvalla spray-maalilla. Maston spraymaali 400 ml sävyt kupari, matta musta ja valkoinen.

concrete

ja tässä lopputulos

concrete


sopivat myös työhuoneen ikkunalaudalle

concrete

Terkuin Jenni

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna